KOLUMNA: Veliki brat ili Veliki rat!?

Svi vole biti djelić tuđe intime i gledati na malim ekranima kako poznati i nepoznati iznose svoj "prljavi veš". Gdje ćeš bolje poslastice od toga od reality-a poput Big brothera.

Veliki brat do sada je cijeloj naciji pružao zanimaciju da mnogi svoje kavice upotpunjavaju pričama šta je koji od stanara danas napravio, koji bi mogao ispasti, hoće li biti seksa, a s druge strane "ukućanima" je davao onih "pet minuta slave" te mogućnost da uz moralni prijezir svih ostalih u svoj džep spreme nekoliko tisućica eurića.

Ovogodišnja temu Big Brothera "Ljubi bližnjega svoga" neki su shvatili doslovno pa su se madraci ljuljali a plahte nisu mogle sakriti ono što su kamere vjerno predočile svim gledateljima. Poznato je da je ovogodišnji Brat okupio u svojoj kući narode bivše Juge, nadajući se, i promovirajući ljubav bez obzira na granice i bivšu zaraćenost istih. Ali čemu onda nakon malo hopa-cupa naslovi poput "Srbin kresno Hrvaticu, a Njemac trlja ruke" ili "Marinin otac domovinski branitelj odriče se kćeri zbog Srbina"..?

Slučajno je u ovom kontekstu dominirala riječ Srbin, međutim došlo mi je da se zbog istih i mnogih sličnih natpisa zapitam jednu stvar: Jesu li ti natpisi način zgražavanja nad samim postupcima koje je učinila Marijana spolno općeći sa muškarcem dok je "van kuće" čekaju suprug i malodobna kćer ili to i nije tolika tragedija kolika je da njen otac domovinski branitelj a ona se ševi sa Srbinom? Bi li drugačije bilo da je to isto učinila sa Hrvatom? Hmm..

Malo da se povratim na misao koja me pratila od samoga naslova. Paralela Velikog brata u mom je tekstu namjerno uspostavljena radi prikazivanje situacije u Lijepoj našoj i na lijepom nam Balkanu. Razumemo li se? Svi znamo da nam je država u banani, sad su i oni iz vrtića počeli vikati Vlada dolje i slična sranja. Obzirom da toga ima i previše na svakom koraku moj korak bio bi skrenuti pozornost i na "rat u nama"! Dičimo se ovim i onim, želimo u Europsku uniju, želimo biti Zapad a svojim mentalitetom dokazujemo ne suprotno nego da Zapadu nismo ni do kičice. Svaki Hrvat, Srbin, Crnogorac, Musliman treba da shvati da je rat završio, treba da shvati da nećemo "preko bare" učeći svoju djecu da "Srbe na vrbe ili Bosanac posranac". Oni koji rat ni osjetili nisu najglasniji su u deklariranju ljudskih nacionalnosti i mjerenju istih ne po ljudskosti i karakteru već po od tome odkud su.

Ako nam takvi budu krojili sudbinu, jadna li nam majka! Opet ću upitati kako se besramno možemo uspoređivati sa Europom ili Zapadom, kada jedan London živi na tisućama različitih nacionalnosti, jezika, vjera i svih boja kože, taj isti London ne kroji nacionalistička, etnička ili kakva druga kulturna ograničenja; on je multikulturalan, policajci su istetovirani, frizeri u njemu vide svoju meku... Poanta svega je da je na "cijeni" čovjek a ne ništa drugo.

Kada to, mi,  dragi moji Balkanci budemo shvatili onda ćemo tek biti na dobrom putu za Zapad, u Big Brotheru će se sigurno i više madraca ljuljati pa gdje ćeš većeg veselja za gledatelje koji vole "prljavi veš" ali samo onaj tuđi, koji vole bližnjega svoga ali samo da nije "tuđi".

Razmislite. Do sljedećeg pisanja.

 

Tara 

Objavljeno: Srijeda, 13 Travanj, 2011 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box