Foursquare - lokacijska društvena mreža sve popularnija u Hrvatskoj

Tko još nema Facebook? Ili Twitter? Sjeća li se itko Myspace-a? Društvene mreže danas su dio svačije svakodnevice. Preko njih ostajemo u kontaktu s dragim ljudima koje ne stignemo vidjeti ili pronalazimo stare prijatelje od kojih nas je udaljilo vrijeme i prostor. Jedna od tih društvenih mreža je i foursquare.

Foursquare je socijalna mreža za mobilne naprave poput smartphone-a i sličnih. Ono što je posebno za nju je to da se bazira na lokaciji. Što to znači? Korisnici rade „check-in“ svaki put kada pristupe mreži putem mobilnih website-ova, SMS-a ili aplikacije na taj način da biraju lokaciju prijave s liste ulica i lokaliteta koje aplikacija otkriva u blizini. Za svaku prijavu korisnici dobivaju bodove, a ponekad i bedževe. Mreža je zamišljena tako da korisnici upotrebljavaju mobilne naprave da komuniciraju sa svojom okolinom. Za sada mreža broji oko 10 milijuna registriranih članova iz Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Japana, Indonezije, Koreje itd. U Hrvatskoj spominje se podatak od 6500 korisnika, ali postaji trend rasta tog broja.

 

Korisnici aktivno sudjeluju u chek-inovima i mogu ih objavljivati putem Twittera ili Facebooka. Bedževi se dobivaju ako se korisnik prijavi na određenoj lokaciji koja nosi oznaku, ako se često prijavljuje i slično. Najavljeno je i da će korisnici uskoro moći dodavati bedževe koje sami naprave. Također, moguće je napraviti „to do“ listu za privatnu upotrebu, ali i ostavljati „tips“ koje drugi korisnici mogu čitati, a koji preporučuju zabavu, dobre restorane ili zanimljiva mjesta za pogledati i zabaviti se.

Moguće je čak postati i „mayor of the venue“ – ako se korisnik na nekoj lokaciji u toku od 60 dana prijavljivao češće nego drugi korisnici, dobiva titulu dok ga netko ne nadmaši. Sami bedževi su trajni i korisnik ih ne može izgubiti kada ih jednom dobije. Neki su vezani za tagove, neki su specifični za određeni grad, događaj ili ulicu. Kasnije je dodana i opcija da se bedževi dobivaju i određenim zadacima, a ne samo prijavom. Status „superuser“-a se dodjeljuje onim korisnicima koji najviše doprinose zajednici, a postoje tri stupnja, svaki sa svojim ovlastima.

Mreža trenutno djeluje preko aplikacija za iPhone, Symbian, Android, webOS, Windows Phone 7 i BlackBerry.

Za razliku od dosadašnjih socijalnih mreža koje korisnicima pružaju pasivne mogućnosti komuniciranja objavljivanjem statusa, foursquare nudi nešto novo. Putem mreže, moguće je aktivno drugim korisnicima davati preporuke i uputstva za određene događaje ili mjesta, za što bivaju nagrađeni. Na taj način se korisnike stimulira da budu aktivni i pridonose zajednici. Iako je započela s radom 2009., mreža je vrlo brzo postala popularna i broji sve više posjetitelja i korisnika iz mjeseca u mjesec. Ako vam je jednostavo ispisivanje statusa dosadilo i željeli biste imati pristup drugačijoj mreži, mreži koja vas angažira i traži da aktivno sudjelujete u njenom radu, foursquare se čini kao očita opcija.

Objavljeno: Ponedjeljak, 20 Veljača, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box