Dvije izvedbe „Nabucca“ u godini obilježavanja 200. obljetnice Verdijeva rođenja

Nove izvedbe glasovite predstave Opere HNK Ivana pl. Zajca i omiljene predstave riječke publike, Verdijeve opere "Nabucco" pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića, a u okviru programa kojim riječko Kazalište obilježava 200. obljetnicu rođenja Giuseppea Verdija, ponovno je na kazališnom programu u srijedu, 29. i petak, 31. svibnja 2013. s početkom u 19.30 sati.
Operna publika imat će prigodu prvi put na riječkoj sceni slušati i gledati riječku opernu prvakinju Kristinu Kolar u ulozi Abigaille i to na izvedbi u srijedu, 29. svibnja. Istu će ulogu na sljedećoj izvedbi, u petak tumačiti Olga Kaminska. Prvi put Riječani će moći slušati i Jelenu Kordić u ulozi Fenene i to obje večeri.
 
U naslovnoj ulozi Nabucca nastupit  će bariton svjetskog glasa Yuri Nechaev,  u ulozi Zaccarije bas Ivica Čikeš, dok će u ostalim ulogama nastupiti solisti, članovi riječke Opere: Voljen Grbac (Ismaele), Siniša Štork (Gran Sacerdote), Sergej Kiselev (Abdallo) i Milica Marelja (Anna).
U autorskoj su ekipi predstave, uz dirigenticu i redatelja,  scenograf Dalibor Laginja, kostimograf Silvio Vujičić, koreografkinja te asistentica redatelja Jasna Frankić Brkljačić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić te autor video projekcija Ivan Faktor.
 
Predstava „Nabucco“ premijerno je izvedena 2003. godine pod vodstvom maestre Nade Matošević Orešković. Osim besprijekornom glazbenom izvedbom, puno je pažnje privukla i novom redateljskom koncepcijom Ozrena Prohića koji je starozavjetnu priču o babilonskom porobljavanju Židova sagledao kao priču o duhovnosti pri čemu geometrijski raspored situacija na sceni govori o dramaturškim odnosima.
 
Od svih opera inspiriranih Starim zavjetom , Verdijev „Nabucco“ doživio je najveću popularnost. Vrlo često sam Verdi je naglašavao kako je upravo s tom operom započela njegova blistava karijera i kako je, usprkos svim teškoćama, ta opera ipak “bila rođena pod sretnom zvijezdom.” Upravo je „Nabucco“, sa svojim velikim i znamenitim zborom Va, pensiero,  pronio Europom slavu mladog kompozitora. U Rijeci je prvi put ova opera izvedena 1845., samo tri godine nakon milanske praizvedbe, pod ravnanjem Giuseppea Zajtza, oca Ivana pl. Zajca.

www.hnk-zajc.hr