RIJEČKE LJETNE NOĆI 2013. - ZVIJEZDA EUROPSKOG NEBA

"Zvijezde jubilarnih, desetih Riječkih ljetnih noći zasjat će točno u vrijeme ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Obje će svečanosti u našem gradu obilježiti izvedba "Ode radosti", europske himne posebno priređene za tu prigodu, u ponoć odnosno u prvim minutama 1. srpnja 2013. na Gatu Karoline Riječke.
 
A tom će vrhuncu večeri popraćenom vatrometom prethoditi program otvaranja Festivala  kada će povorka krenuti od HNK Ivana pl. Zajca preko Korza do Gata, gdje će biti izvedena spektakularna "Carmina burana".  
Predstava na antologijsku glazbu Carla Orffa  koja s gotovo 150 izvođača, članova baletnog ansambla, zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, donosi neobično sugestivne, snažne prizore koji se trajno utiskuju u sjećanje", kazala je intendantica HNK Ivana pl. Zajca na početku konferencije za novinare na kojoj je najavljen program desetog,  jubilarnog festivala Riječke ljetne noći koji će se, u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca, Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke,  održavati od 30. lipnja do 25. srpnja pod nazivom Riječke ljetne noći 2013. – zvijezda europskog neba.
" Ponovno smo široko posegnuli u vlastite mogućnosti i kreativnost kako bi i desetu godinu za redom Riječanima podarili njihov ljetni festival. I kako bi Riječke ljetne noći u jubilarnoj godini postale zvijezdom europskog neba.
 
Obljetničko festivalsko izdanje prava je prigoda za neke od ponajboljih dosadašnjih  predstava, pa će se tako na ovogodišnjem programu naći neke od najgledanijih festivalskih predstava. U okviru jubileja Riječkih ljetnih noći, riječko će Tranzijsko fikcijsko kazalište TRAFIK obilježiti 15. godišnjicu svoga postojanja, a prilog programu Riječkih ljetnih noći dat će i riječko Gradsko kazalište lutaka izvedbom mjuzikla "Pepeljuga" na Trgu sv. Barbare.

U glazbenom dijelu programa očekuju nas niz atraktivnih koncerta, pravih glazbenih užitaka, i nastupi vrhunskih glazbenika", rekla je intendantica Matošević Orešković.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, osvrćući se na početke Festivala, prisjetio  se inicijative Mani Gotovac nakon koje je u samo nekoliko mjeseci pripremljen program i organizirano prvo festivalsko izdanje te naglasio je kako su Riječke ljetne noći tijekom proteklih godina postojanja postale prepoznatljiv kulturni događaj i tako Rijeku uvrstile među gradove s relevantnim ljetnim festivalima visoke umjetničke kvalitete. Uz to je, kao posebnu vrijednost Riječkih ljetnih noći naveo njegovu ambijentalnost zahvaljujući kojoj su mnoge riječke lokacije pretvorene u pozornice, a čime je Riječanima i njihovim gostima ponovno otkrivan njihov grad.

I direktor Turističke zajednice Petar Škarpa naglasio je kako su upravo Riječke ljetne noći umjetničkim izvedbama na otvorenom te na mnogim zanimljivim, a zapostavljenim riječkim lokalitetima, iznimno obogatile turističku sliku grada te izazvale zanimanje gostiju.
O ovogodišnjem festivalskom programu govorili su i članovi festivalskog umjetničkog vodstva Damir Orlić, Laura Marchig i Ronald Savković.
 
Cjeloviti program možete pogledati na www.rijeckeljetnenoci.com.