Iz shakera by Mario Aidone: upoznaj tajnu Ramazzotija

Nakon što nas je upoznao s CognacomGinom (džinom) i Jack Daniel'som, barmen Mario Aidone nas u ovotjednoj kolumni "Iz shakera" upoznaje s Ramazzotijem.

Danas se Ramazzotti proizvodi u Canellau, Piemont, 200 km zapadno od Milana. On ulazi u grupu bitera, i ono što ga čini posebnim je način proizvodnje u kojem sudjeluju 33 vrste raznovrsnih medicinskih biljaka koje dolaze iz zemalja širom svijeta. 
 
Nakon nekoliko kontrola i analiza ove biljke se ekstrahiraju, doziraju, miješaju i destiliraju. Zatim se pažljivo dodaje šećer, alkohol i tajni sastojci kako bi dobili profinjeni okus Amaro Ramazzottija.
 
Njegova precizna formula brižljivo se čuva još od davne 1865. godine, s ciljem da se zadrži kontrola nad jedinstvenim okusom ovog proizvoda.
 
 

 
Sastojci & Aroma
Napravljen od različitih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja, korijenja i začina iz svih dijelova svijeta, ovaj talijanski amaro odlikuje se profinjenim i blagim aromama, ni previše slatkim ni previše gorkim.
 
U njegovoj aromi dominira slatka naranča sa Sicilije, gorka naranča iz Curacao-a, žen-šen, kinin, rabarbara, cimet i origano. Ramazzotti ima puno i balansirano tijelo u kojem dominiraju začini s ugodnim okusom naranče.
 
Tradicionalno se Ramazzotti pije čist ili sa ledom uz krišku naranče, jer se na taj način najviše uživa u karakteristikama i aromi ovog amara. Mladi ga više vole konzumirati kao aperitiv i uz kavu, dok stariji preferiraju konzumiranje poslije jela. Njegova raznolikost čini Ramazzotti pogodnim pićem u svako doba.