Ivo Josipović podržava kritizirani sporazum ACTA-u

Tvorac kontroverznog ZAMP-a, a sada i predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, dao je danas u izjavi za Media servis punu podršku kritiziranom međunarodnom trgovačkom sporazumu ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement). Predsjednik Josipović ACTA-u vidi prije svega kao alat za borbu protiv internetskog piratstva. Pa tako kaže:

- „To je isto kao da dođete recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim. Iza autorskih dijela stoji nečiji rad, stoji nečija egzistencija, stoje nečije investicije i apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s Interneta. Mislim da je puno važnije razmisliti o tome kako da se za autorska djela nađe jedna pravična cijena.“.

Naglasivši kako „oni koji rade moraju od toga živjeti“, spomenuo je i navodnu propast nekih diskografskih kuća, navodno baš zbog internetske krađe: „Vidjeli smo koliko je diskografskih kuća naprosto propalo zajedno sa svim onim ljudima koji su bili zaposlenici, pa i umjetnicima koji su bili dio tih umjetničkih projekata jer je netko smatrao da može krasti na Internetu tuđa djela.“

Činjenicu da se već po postojećim zakonima također može bez problema kažnjavati kršenje autorskih prava na Internetu, nije komentirao. Isto tako, nema ni komentara na famozne članke 36 i 42 koji su posebno kritizirani. Ovi, naime, omogućavaju da jednom po prihvaćanju sporazuma nejasno definirani "komitet" mijenja sporazum donošenjem amadmana bez potrebe za glasanjem o tim promjenama u nacionalnim parlamentima zemalja koje su prihvatile sporazum.

Od hrvatskih stranki do sada su se o ACTA-i nedvosmisleno odredile tek dvije: Laburisti – stranka rada i HSP dr. Ante Starčević koje usprkos različitoj političkoj orijentaciji smatraju ovaj sporazum štetnim za ljudska prava i pravo na privatnost.

U nešto širem kontekstu, dvije zemlje Europske Unije: Češka i Slovačka, najavile su odbacivanje sporazuma, a vjerojatno će to učiniti i još neke. 

(izvor. bug.hr)

Objavljeno: Petak, 10 Veljača, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box