Novi pogled u "Ogledalo duše" u riječkom HNK

Baletna predstava "Ogledalo duše" riječkog HNK Ivana pl. Zajca bit će obnovljena u petak, 5. travnja 2013. Riječ je o predstavi jednog od vodećih koreografa europske plesne scene Patricka Delacroixa na glazbu suvremenih kompozitora Davida Langa, dobitnika Pulitzerove nagrade za glazbu i Maxa Richtera, a koja je prigodom premijere u siječnju 2010. godine oduševila publiku i kritiku.
 
Prema riječima koreografa,  "polazišna točka bila je da ono što vidimo, s vremena na vrijeme, kada se pogledamo u ogledalo odnosno da slika koju tada vidimo uopće nije u skladu s onim što osjećamo. I tu si, suočen s vlastitim mislima i mišljenjima, i pitaš se: Što se događa? Zašto? I tada počinješ tragati i truditi se otkriti što zapravo jesmo. Propitivati i istraživati stanje između  onoga što mislimo da jesmo i onoga što stvarno jesmo u tom trenutku. Otkrivati za što smo sposobni u trenutku boli, sreće, tuge, ljutnje, ljubavi." 
Autorsku ekipu uz koreografa i redatelja Patricka Delcroixa čine kostimografkinja i scenografkinja Bjanka Adžić Ursulov te oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. U obnovljenoj predstavi sudjeluje ponešto izmijenjena postava članova riječkog Baleta: Cristina Lukanec, Paula Rus, Ana Rocha Nene, Marta Kanazir, Sabina Voinea Vukman, Marta Voinea Čavrak, Ana Ponomareva, Irina Köteles, Andrei Köteles, Martin Grainger, Daniele Romeo, Svebor Zgurić i Ricardo Freire.

„Baletna premijera „Ogledalo duše“ publiku je ostavila bez daha... Bila je to plesna priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim; muzikalna, estetična, emotivno izazovna, sanjarski fluidna, poetična... Interpreti su pomicali granice mogućnosti izraza tijela u vrlo složenim i teškim pokretima, koji su izgledali meki, rastezljivo čarobni i zadivljujuće lagani. Igra plesa i pokreta plesača dovedena je do savršenstva. Fascinacija publike bila je opipljivo prisutna, svi, baš svi, gledali su kako se pred njima rađa jedna svjetska predstava“, napisala je kritičarka Gloria Fabijanić-Jelović dok je Maja Stanetti pak u svom tekstu zaključila: “Ogledala“ su premijerno zasluženo ispraćena dugotrajnim ovacijama jer je svakoga na intuitivnoj razini dotaknulo slično i zatomljeno iskustvo. Dakako, bile su to i ovacije za požrtvovnu i predanu izvedbu baletnog ansambla na rubovima napregnutosti tijela“.
Dodajemo još da je tijekom karijere Patrick Delcroix  surađivao s proslavljenim imenima plesnog svijeta kao što su, među  ostalima, William Forsythe, Mats Ek, Ohad Naharin i Edouard Lock a  kao koreograf napravio je više od 30 baleta za više od 20 kazališnih kuća diljem svijeta.  Dobitnik je niza nagrada, a između ostalog i Chevalier dans l'Ordre des “Arts et des Lettres” 2001.(ordena Viteza  fracuske Vlade za zasluge u umjetnosti). 
Dojmljivo, čarobno "Ogledalo duše" na programu je i u subotu, 6. travnja 2013. s početkom u 19.30 sati.
 
Ostale predstave možete potražiti na repertoaru riječkog HNK: http://www.hnk-zajc.hr/Default.aspx?sec=597 

Objavljeno: Utorak, 2 Travanj, 2013 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box