Što trebate činiti ako sumnjate da vas partner vara?

Čini vam se da vas partner vara? Primijenite savjete američkih psihologa koji će vam pomoći da tu situaciju brzo i učinkovito razjasnite sebi, ali i njemu
 
Ako se pitate vara li vas partner, vjerojatno imate osjećaj da nešto nije u redu u vašoj vezi. Vrlo često žene sumnjaju same u sebe kada počnu razmišljati o tomu vara li ih partner, ali stručnjaci kažu da bi trebale istražiti taj svoj instinkt i suočiti se s potencijalnom realnošću svojih strahova. To nikada nije ugodno, ali je dugoročno jedina ispravna stvar. Ako se nalazite u takvoj situaciji, donosimo vam nekoliko savjeta psihologa što trebate činiti. 

Identificirajte vlastite osjećaje
Što točno osjećate? Uzmite si vremena da istražite vlastite osjećaje i utvrdite o kojima je točno riječ. Je li možda ljutnja ili strah? Tuga ili bijes? Morat ih imenovati kako biste se znali nositi s njima. U tomu vam može pomoći pisanje ili slikanje. Nađite način da izrazite vlastite osjećaje jer je to glavni preduvjet za daljnje korake. 

Razgovarajte s partnerom o svojim osjećajima
Nakon što ste identificirali osjećaje, razgovarajte s partnerom i mirno mu objasnite kako njegovo ponašanje utječe na vas. Da, imate pravo biti ljuti, ali nemojte vikati i praviti dramu tijekom razgovoru jer onda glavna poruka neće doprijeti do vašeg partnera. Jasno mu objasnite kako se osjećate i znajte da će to puno više učiniti za vas nego možda za njega. Zauzmite se za sebe i pokažite da imate samopuzdanje, ali pritom nemojte vrijeđati njega. Ostanite dostojanstveni. 

Promatrajte njegove reakcije i govor tijela
Ako vas partner doista vara, mogao bi tijekom razgovora reagirati tako da to poriče ili da ima ljute i bijesne ispade. Posebnu pozornost posvetite njegovom govoru tijela – ako je položaj njegovog tijela viši u odnosu na vas (što pokazuje moć i kontrolu); ako gleda u pod (što pokazuje sram i obmanjivanje) ili ako je čudnovato skroman i ponizan (što pokazuje krivnju), vaše su sumnje vrlo vjerojatno osnovane pa nastavite istraživati dalje.
 
Pronađite fizički dokaz prevare
Sve dok ne pronađete fizički dokaz prevare, zapravo ne možete sto posto biti sigurni da vas vara. Ako imate dovoljno hrabrosti, pregledajte njegove stvari. Postoje li nekakvi čudni računi o kojima ništa ne znate? Ima li skriveni e-mail? Postoje li u njegovu mobitelu seksi poruke ili seksi fotografije? Ima li takvih stvari na njegovu računalu ili Facebook profilu? Pronađete li dokaz, svakako mu to pokažite. On će vjerojatno poricati prevaru, ali nema veze, svejedno mu to pokažite – mirno i bez drame. 

Tražite iskrenost
Nakon što ga suočite s dokazom prevare, mirno zatražite da bude iskren prema vama. Recite mu da poricanje nema smisla jer vi ionako već mislite da vas vara, dakle, mislite najgore, pa nema smisla da on ne kaže sve iskreno. Ako prizna, a vi želite spasiti vezu, predložite mu bračno savjetovanje. On to možda prihvati, a možda i ne. U svakom slučaju, znat ćete na čemu ste. 

Postavite jasne fizičke i emotivne granice
Vaš zadatak je zaštiti sebe i zato morate postaviti granice. Mislite na svoje zdravlje koje je zbog njegova ponašanja možda ugroženo spolno prenosivim bolestima. Zaštitite i svoje emocije jer nitko nema pravo narušavati vaše samopouzdanje i vrijeđati vas na bilo koji način. Ako još niste spremni na definitivni razlaz, zamolite ga da se preseli u drugu sobu. Neka osjeti da vi zauzimate određenu distancu. Uzmite si neko vrijeme za sebe i odlučite – želite li ostati u toj vezi ili ćete život nastaviti bez njega. Tu odluku možete donijeti isključivo vi.