Samoborski Fašnik u šatoru uz Joleta pa u Old Nick`s pub sa maskama - Galerije

Utorak, 24 Veljača, 2009.

Poklade, u samoborskom kraju nazvane Fašnik, Fašnak (po njemačkom "fastnacht") običaj je prijelaznog razdoblja između zime i proljeća. 
Danas u vrijeme Fašnika u Samoboru se maskiraju ljudi, a maskira se i grad: ulice, trgovi i lokali potpuno mijenjaju vanjski izgled, maske u autobusima ne plaćaju prijevoz.
Centralni događaj se odvija oko pozornice na trgu i u šatoru gdje se predstavljaju individualne i grupne maske, dječje i seoske, a ove posljednje večeri nastupio je sveprisutni Jole koji je zabavljao maske i maskice. Atmosfera je bila predivna, vesela, a šator prepun.
Uz veliku gužvu i konzumaciju piva u potocima sve se odvijalo u šaljivom tonu, s puno kritike na račun nekih pojava i osoba iz javnog života, a prisutni su bili i slobodniji tekstovi i ponašanje s aluzijom na erotiku (što je ostalo od starih obreda za plodnost).

Kako se Fašnik, nakon ceremonijalnog suđenja kao glavni krivac za sve nevolje te godine, osudio na smrt i spalio sve je krenulo na bolje u Samoboru.

Nakon toga zabava se seli iz šatora u lokalne kafiće i klubove, a mi smo se prebacili u jedan od većih, a to je Old Nick`s Pub. Postajalo je sve bolje, a najinteresantnije je da su skoro svi bili pod maskama i uživali uz zvukove domaće i strane glazbe. Plesalo se i pjevalo na sav glas i sa pivama nazdravljalo do sitnih noćnih sati, sestre i doktori, vještice i časne sestre, pin up djevojke i pin up dečki.

Danas je Fašnik jedna od tradicionalnih manifestacija koje postaju zaštitni znak Samobora, simbol njegovog identiteta, svojevrsno kulturno dobro Samobora. Tih dana Samobor je najveseliji, najljepši, na vrhuncu svoga duha.
Zato, pridružite se, jer kako su Samoborci davno rekli:

"Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik"

fotoreport: K. Prskalo

Objavljeno: Utorak, 24 Veljača, 2009 /