8. Jazz ExTempore u Opatiji od 22.-26.10.2012.

Udruga Liburnia Jazz najavljuje 8. izdanje projekta Jazz Ex Tempore koje će se održati od 22.-26. listopada ove godine u Opatiji.

Projekt Jazz Ex Tempore do danas je okupio preko 30 umjetnika iz 20 zemalja svijeta koji su tijekom boravka u Opatiji održali oko 25 otvorenih radionica, a djela nastala tijekom Projekta su osvojila tri Porina za jazz glazbu i predstavljena su na koncertnim turnejama u Hrvatskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Bugarskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.
 
Dugogodišnji umjetnički voditelj Projekta Elvis Stanić ove je godine okupio umjetnike iz Kostarike/SAD-a (Luis Bonnilla), Italije (Adriana Vasques), Bosne i Hercegovine ( Amar Češljar) i Srbije (Vladimir Samardžić).
 
Budući da su svi redom vrsni poznavatelji kako vlastite tradicionalne glazbe, tako i modernih glazbenih kretanja, njihov će zadatak biti istraživati kako našu tradicionalnu glazbu tako i glazbenu baštinu ostalih zemalja koje sudjeluju u Projektu.
 
Prema dosadašnjim iskustvima, tijekom zajedničkog druženja i muziciranja ta će se istraživanja pretvoriti u fuziju folklornih i suvremenih glazbenih oblika, pa stoga nije pretjerano očekivati stvaranje neke nove, posve neuobičajene glazbene forme, npr. „sevdah salse“. Do sada je publika već mogla čuti kako umjetnik iz Malija doživljava istarski balun i kako će ga preoblikovati koristeći tradicionalne malijske glazbene obrasce (2005. – Cheick Tidiane Seck), kako ruski umjetnik doživljava sardinijske tradicijske skladbe (2007. - Yuri Goloubev), ili kako kubanski bubnjar čuje i uklapa u vlastite ritmičke idiome makedonski oro (2006. - Jose Leonardo Angel Rodrigez).
 
 

 
 
 
I ove godine će gostujući glazbenici održati radionice, tzv. otvorene jazz talk-ove posvećene glazbenoj tradiciji, odnosno vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Ove su radionice izuzetno popularne među publikom budući da su vrlo neformalne i namijenjene najširoj publici, kako glazbenicima tako i svima koje zanima upoznavanje s različitim kulturama i umjetnicima.
 
Radionice (od 23.-25. 10.) će se održavati u opatijskoj Vili Antonio od 20.00 h, a kruna ovogodišnjeg Projekta – završni koncert – će biti u Vili Angiolini 26. 10. s početkom u 21.00 h. Ulaznice za završni koncert mogu se kupiti sat vremena prije početka koncerta po cijeni od 50,00 kn, dok je sudjelovanje na radionicama slobodno i potpuno besplatno.
 
Jazz Talks 
Villa Antonio, 20:00 h
23. 10. 2012. Luis Bonilla Kako voditi uspješan band - Band coaching 
24. 10. 2012. Adriana Vasques Vokalize - Glas jao instrument
25. 10. 2012. Amar Češljar Kako svirati ( a ne lupati ) bubanj

Završni koncert
26. 10. 2012. Villa Angiolina 21:00 h